Vår blogg för vårt spelprojekt, vilket är att omskapa vår skola i grafikmotorn Source!

Gruppmedlemmar: Johan Jonsson Nilsson, Emil Karlsson Jilläng och Igor Henriksson, EC09A.

Posts Tagged: Emil

Text

Hade tänk försöka få klart det mesta för 3 veckor sen, men annat har kommit emellan och nu är det dags att verkligen få klart det då vi har blivit ombedda att visa upp projektet den 20:e april. Så nu under lovet ska jag och Johan cruncha det sista och inte sluta före vi är klara mer eller mindre. Igor befinner sig utomlands, så ljuden som Igor måste göra kommer att tillsvidare temporärt fyllas med ***koncept***-ljudklipp, men all “kodning” osv kommer att vara klart så att det går fort att implementera. Inspelning av röstskådespeleri kommer ske omgående efter lovet!

Vi förväntar oss inte att allt kommer vara perfekt utan kommer att använda uppvisningen den 20:e april som en sorts test / analys för att se om något bör ändras, läggas till eller tas bort om det är rimligt inom tidsramen för att göra vår produkt så tilltalande som möjligt.

Mest troligen sätter vi igång med rapport skrivandet i veckan också så att stora delar av den är färdig!

Text

 • Kolla upp tillgång till mikrofon (Fixas medans detta skrivs)
 • Slutgiltig ritning / manus / “storyboard”. Denna ritning skall innefatta om: ljussättning, manus till röstskådespeleri, “triggrar” som tillhör händelser, AI direktiv och övrigt som är väsentligt för banans framgång. Denna kommer att fungera som en stor planering / instruktion till Emil för att kunna färdigställa banan. Denna skall göra i ett program så att alla lätt kan ändra och lägga till saker i ritningen.

 • Då manus är klart skall röstskådespeleriet spelas in och klippas till lämpliga klipp för att implementeras i banan. Johan koordinerar med inblandade.
 • Banan skall testas, förbättras och slutligen färdigställas så att den är redo för redovisning.
 • Vi har vissa problem inom gruppen, tar upp detta med handledare senare idag.

Text

Hade helst sluppit det här, men eftersom projektet har blivit något mer abitiöst än tidigare tänkt måste banan nu optimeras. Man kan säga att det bara får plats ett antal streck på en bild och om det blir för många kommer problem att uppstå. Jag tänkte att det skulle lösa sig själv och att streck som var bakom väggar inte skulle rita sig även fast de “inte ska synas”. Men så var det inte, ett snabbt test visade detta resultat från ett slutet källarrum.

optimerat

 För mycket kan man säga! Ska egentligen inte vara några streck där…. Tur att vi har ledigt imorn, då kommer Johan förbi och vi ska fixa en första prototyp till ljuddesignen 

Text

- Röster och ljudklipp skall spelas in (Johan, Igor)

- Bandesignen skall bli klar (Emil)

- Stoppa in ljuden i spelet, om vi hinner! (Emil, Johan)

Text

alphatest

Under dagen har vi hårdtestat banan och sökt efter småfel med hjälp av frivillga klasskamrater m.m. Detta för att jag ska slippa fixa dom senare då vi har börjat lägga in detaljerna i banan. Detta visade sig vara en väldigt bra ide då jag nu har en lång lista på saker som måste fixas före detaljerna och kartdesignen kan implementeras!

Johan och igor ska under veckan får organisera och meddela de påverkade om röstinspelningen till spelet.

Text

smakprov

Suttit uppe alldeless för länge igen, men fått väldigt mycket gjort. Har börjat implementera speldesignen, måla klart banan och bäst av allt, alla rutor på insidan är klara! Nu är det verkligen på gång, mest små fix nu på själva banan. Nu ska bara de datorstyrda spelarna skriptas. Sen kan vi börja implementera ljuddesign och ha en riktigt test session med frivilliga.

Text

Johan och Igor har färdigställt ett manus & kartdesignen som vi började att färdigställa i måndags.

Emil har gått runt och fotat skolan en gång till för att underlätta skapandet i 3d.

3d skapandet skall fortskrida och nästa projekt tid ska Johan och Igor spela in ljudklipp av manuset med de inblandade röstskådespelarna.

Text

25%

Efter noga eftertänkande och diskussion är nu banan 25% mindre i på bredden och längden. Dock inte på höjden då denna är som avsedd. Detta för att skolan känns väldigt bred och att det är väldigt mycket fönster. Denna ändring gör även att det blir 25% mindre fönster. Trapporna såg även väldigt avlånga ut.

Detta problem uppstod då vi bestämde oss då vi började att vi skulle försöka göra banan dubbelt så stor som verkligheten. Det har vi lyckats med, men vi glömde att göra skolan dubbelt så hög. Så egentligen borde vi göra banan 50% mindre. Men efter diskussion och testande beslutade vi oss för 25% det gör banan mer lik verkligheten samtidigt som att det inte blir för trångt för att spela på den. Trapporna ser fortfarande lite avlånga ut, men man tänker 25% mindre på det!

Text

Gruppen:
Färdigställa en slutgiltig kartdesign och vad som ska hända på vägen. För att kunna koordinera arbetet framåt så att vi är oberoende av varandra tills slutet då allt skall stoppas ihop.

Emil:
Färdigställa nivån

 • Glas insida
 • Dörrar
 • Måla banan?
 • Triggrar för ljudfiler
 • Fiender
 • Bygga ut och begränsa rutter för spelare enligt bandesignen

Igor & Johan:
Spela in ljudfiler till nivån.

Bestämma vars ljudfilerna skall spelas upp, vad som händer och dokumentera detta till Emil.

Möjligtvis slava och göra texturer till Emil! :3

Text

Har påbörjat arbetet med att skapa nivån i 3d, har hunnit skapa basgeometrin till bottenvåningen och våning 1. Programet crashar inte lika ofa, han bara med en crash nu. Har “löst” problemet genom att ställa om autospar funktionen ner till 5 minuter istället till 15 så att man inte förlorar lika mycket arbete. 

Banan är inte ännu “färglagd” då det är lättare att göra ändringar i layouten om den inte “färglagd”, detta ska göras senare i utvecklingen. Hela banan ser ut som bilden nedan:

vaning1

Det känns bra att projektet har kommit igång på riktigt! Har inte stött på allt för mycket problem i nuläget, och det känns som att det är möjligt ha en första prototyp färdig till före jul! Har ideer om vad resten av gruppen ska få jobba med härnäst, dess ideer kommer upp med nästa grupp inlägg!